Adres: Oostzanerdijk 139, Amsterdam | Telefoon: 06-13575383

Docente

Maaike Lips dirigeert de Notenkrakers en verzorgt de accordeonlessen.

“Allereerst wil ik mij even aan u voorstellen: mijn naam is Maaike Lips (1986) en ik ben accordeondocente. Op 11 jarige leeftijd begon ik met het volgen van accordeonlessen aan de muziekschool van Haarlem. Daar kreeg ik, na een onderbreking, vanaf mijn 14e jaar les van Evert van Amsterdam. Vanaf mijn 15de jaar heb ik in één of meer accordeonorkesten gespeeld. 

Tijdens mijn conservatoriumtijd in Tilburg ben ik begonnen met lesgeven op privé basis. Toen door een ongeluk mijn stagedocente uitviel, heb ik voor een half jaar haar lessen overgenomen aan de muziekschool van Breda. Tevens viel ik een aantal maanden in als docente op de Haarlemse muziekschool. Hierdoor ontdekte ik mijn passie voor lesgeven. In de zomer van 2012 ben ik afgestudeerd aan het conservatorium bij Gerie Daanen en Ronald van Overbruggen, met als hoofdvak klavieraccordeon en als bijvak knopaccordeon (C-griff). Verder zaten in mijn vakkenpakket: ensemble-leiding (het dirigeren van beginnersorkesten) en alle didactische vakken. 

Vanaf 2010 speel ik samen met Leo van Lierop. Wij vormen samen het “Duo D’Air”. Zowel met dit ensemble als solistisch heb ik verschillende prijzen gewonnen op concoursen. Momenteel ben ik bezig met een studie bewegingswetenschappen aan de VU in Amsterdam. Ik leer daar theoretisch hoe bewegen en het leren van bewegen werkt en probeer dit toe te passen in mijn lessen en als ik zelf speel. In februari 2014 ben ik als docente begonnen bij Forzando.

Op deze wijze hoop ik bij Forzando te kunnen bijdragen aan een stijgend niveau van de orkestleden en de opleiding van beginnende leden. Uitgangspunt hierbij is voor mij: veel speelplezier.”

Ik vind de wisselwerking tussen individuele accordeonles en het spelen in een orkest erg belangrijk.

Hiervoor zijn een aantal redenen:
— Spelen in een orkest werkt motiverend en je kunt er dingen ontwikkelen die binnen een accordeonles minder snel geleerd worden, zoals ritmisch spelen, doorspelen als er iets fout gaat en samenspelen.

— Daarnaast helpt de les om de individuele vaardigheden te vergroten of bij te houden, waardoor het niveau van het orkest kan groeien.

In mijn lessen werk ik leerling gericht d.w.z.  dat we samen doelen bepalen om in de lessen naar toe te werken. Ook de muziekstijlen worden in overleg vastgesteld.

Maaike Lips, Docente